Archivo de la categoría: Recerca Social

Des de l’àrea de recerca social aplicada treballem per a una societat més justa i més inclusiva acompanyant a les empreses i organitzacions del territori en el disseny, l’execució i avaluació de projectesde recerca i de participació.

L’Observatori de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Domiciliària

L’Observatori de la Xarxa Local SAD és fruit de la la cooperació tècnica i econòmica entre l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona i els ajuntaments adherits, i ha demostrat ser una eina útil per la gestió i la millora dels serveis d’atenció domiciliària en molts ens locals.

Des de 2007 l’Observatori recull dades estadístiques dels serveis socials d’atenció domiciliària  i realitza una anàlisi comparativa i evolutiva d’aquests serveis a la província de Barcelona. Fruit d’aquestes dades s’elaboren informes anuals sobre la cobertura i les prestacions d’aquest servei.

Enguany, Xarxa Consultors s’ocuparà de realitzar l’assistència tècnica i metodològica per a la gestió i explotació de dades de l’Observatori de la xarxa local de serveis socials d’atenció domiciliària. Una assistència tècnica que es concreta en el seguiment i control de les dades quantitatives i qualitatives proporcionades pels ens locals, en resposta al qüestionari enviat des de la Diputació de Barcelona, i el seu posterior anàlisi i explotació.

capcalera_sad_780x260

LinkedInTwitterFacebookGoogle+EvernoteCompartir

Es presenta l’estudi de Xarxa consultors al I Congrés de Mercats de venda no sedentària

En Xavier Torrens ha presentat els resultats de l’estudi sobre les necessitats dels mercats de venda no sedentària elaborat per Xarxa Consultors l’any passat.

L’acte s’ha celebrat a la Bonnemaison, i hi han participat més de 200 persones. Sempre és un plaer presenciar el final d’un estudi i, sobre tot, poder veure les cares d’assentiment del públic durant la presentació del diagnòstic, i els murmuris d’aprovació a algunes de les proposte presentades. Tan de bo poguem veure com es fan realitat aquestes propostes i contribuim, amb el nostre granet de sorra, a mantenir aquests mercats, tan arrelats a la nostra cultura i tan representatitus d’un determinat mode de vida que no voldriem perdre.

2015-04-13 10.14.09

2015-04-13 10.15.50

2015-04-13 10.23.49

2015-04-13 10.24.00

2015-04-13 10.37.31

 

Presentació de l’estudi sobre mercats no sedentaris a la Bonnemaison

El proper dia 13 d’abril es presentarà l’estudi que varem realitzar per la Diputació de Barcelona, en el marc del primer congrés de mercats de venda no sedentària.

El congrés està adreçat tant a ajuntaments (regidors/es i equips tècnics municipals) com a responsables i tècnics/ques de gestió de mercats no sedentaris i se celebrarà al Centre Francesca Bonnemaison de 9:15 a 15:45.

Després de la presentació del Diputat delegat de comerç, Xavier Torrent i Perarnau, Cap de l’Oficina de Mercats i Fires Local, serà el responsable de presentar l’estudi. El congrés, amb el lema Reinventa’t, comptarà amb una taula rodona i amb la presentació d’experiències de mercats no sedentaris arreu del territori.

Es pot obtenir més informació sobre l’acte clicant aquí.

 

 

Estudi del potencial comercial del Casc Antic de Viladecans

vila1

 Un equip de treball de Xarxa Consultors en col·laboració amb el Col•legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya, per encàrrec de l’Ajuntament de Viladecans hem realitzat els darrers mesos un estudi sobre el potencial comercial del seu Casc Antic, a partir d’un cens de carrers i locals buits.

El treball de camp s’ha realitzat a unes dates molt comercials, i amb temperatures estranyament càlides. Ha estat interessant veure com la gent s’estranyava al veure fer fotos a locals buits amb una tablet. Ens han preguntat, s’han amagat per no sortir a la foto…i fins i tot ens han donat dades de contacte per si volíem llogar els locals.

Hem tingut alguns problemes tècnics amb la incompatibilitat d’algunes aplicacions amb els diferents sistemes operatius que ens ha “obligat” a passejar  alguna jornada de més per la vila. Un cop hem resolt aquest tema, tot ha estat molt agradable i àgil.

vila2

Word, Excel, PDF, Polaris Office, Dropbox, Whatsapp, càmeres, PC’s, mòbils, iPad, internet…cada cop sumem més dispositius i programes que, un cop dominats, ens fa més fàcil les tasques.

L’informe resultant recull dades d’interès, com la percepció comercial dels carrers, l’estat general d’aquests, la relació de locals buits i característiques dels mateixos, etc. per facilitar la futura intervenció per a la dinamització comercial del Casc Antic de Viladecans.

Iniciem el projecte AlterBeques, sobre alternatives al finançament de la formació

Iniciem una nova recerca per la Fundació Jaume Bofill sobre models alternatius de finançament de la formació.

alterbequeslogoL’objectiu del projecte és analtizar models i experiències, d’arreu del món, que facin més accessible la formació a tots els nivells, des de pre-escolar fins a universitat i formació continua, a través de modalitats diverses (beques, ajuts, prèstecs, crèdits, crowfunding… ) A partir d’aquesta informació s’analitzaran diferents propostes per aplicar a Catalunya.

A més, el projecte pretèn obrir el debat sobre el tema del finançament de la formació. Per fer-ho, s’ha llençat un bloc de projecte en el que anirem reflexionant de manera setmanal al voltant del que anem trobant durant la recerca.

Podeu seguir l’avanç del projecte i fer-nos arribar els vostres comentaris i aportacions a:

www.alterbeques.cat

Un altre cop, diumenge d’enquestes a La Marató de TV3

Aquest diumenge varem tornar un altre cop a la fira de Barcelona per fer enquestes a les persones que trucaven per fer la seva donació a La Marató de TV.

Aquest any, per fer les enquestes varem comptar amb part de l’equip de l’any passat: el Xavi Peralta de Xarxa, la Susanna  Cabrera de toc de gestió, la Laura Robert d’arrenca a còrrer, la Marta Sánchez i la Laura Mencia. A més, es va afegir la Núria Soldevillas i  l’equip d’actÍva Prospect (Berta Pongiluppi, Laia Pallejà i Meritxell Garsaball). Un veritable dream team!.

2014-12-14 14.49.312014-12-14 17.53.49

25 anys del col.legi de sociòlegs i politòlegs de Catalunya

Ahir el COLPIS va celebrar el seu 25 aniversari amb un acte al mateix temps reflexiu i lúdic, en el que varem tenir el plaer d’estar presents des de la fila 0.

2014-12-01 19.14.31

Joan Botella, Marina Subirats i Joan Subirats varen reflexionar sobre el paper de politòlegs i sociòlegs davant la nova realitat social i política, amb el periodiste Joan Carles Rius com a moderador.

Un bon resum de les idees del debat es pot trobar a twitter, sota el hashtag #colpis25.


 

Pla de diversitat i convivència a Sant Joan de Vilatorrada

Ahir van tenir lloc les sessions de treball amb tècnics i entitats de Sant Joan de Vilatorrada, en el marc de l’elaboració del Pla de diversitat i convivència del municipi.

2014-11-27 13.26.542014-11-27 14.17.19

Es tracta d’un projecte impulsat pel Servei d’Acció Comunitària i Participació Ciutadana de la Diputació de Barcelona i que compta amb l’assistència tècnica de Xarxa Consultors.

El projecte consisteix en la realització d’un Pla de diversitat i convivència des de l’àmbit comunitari, amb els següents objectius:

  1. Analitzar les potencialitats, necessitats i dificultats del personal tècnic de diferents àmbits que treballa al municipi, així com la xarxa ciutadana activa en relació a la gestió de la diversitat.
  2. Elaborar una diagnosi de la realitat social del municipi, compartida entre els diferents agents, fent èmfasi en els espais de convivència i d’integració existents.
  3. Consensuar uns eixos d’intervenció per treballar la diversitat cultural i la convivència a Sant Joan de Vilatorrada.

Després d’una primera fase d’anàlisi documental, realització d’entrevistes, i celebració dues sessions grupals amb tècnics i entitats es podrà presentar una primera diagnosi, punt de partida per al disseny d’eixos d’intervenció que permetin treballar la diversitat i la convivència de manera transversal i amb la implicació de tots els agents clau del municipi.

 

Diagnòstic del comerç al Prat de Llobregat

Durant tot aquest mes hem estat realitzant entrevistes al Prat de Llobregat, en una col.laboració amb Prisma Urbà per al projecte: PROPOSTA DE DIAGNOSI DE L’ECONOMIA URBANA: EL COMERÇ I LA RESTAURACIÓ, NOVES REALITATS I TENDÈNCIES DE FUTUR AL PRAT DE LLOBREGAT.

2014-10-21 17.00.03

Equipades amb la càmara, el GPS i la gravadora hem estat voltant pel Prat, parlant amb diferents tipus d’establiments de comerç i hosteleria. Hem parlat amb emprenedors que han creat el seu negoci fa poc temps i d’altres que regenten negocis familiars “de tota la vida”, amb gent del Prat i de fora del Prat, amb botigues de roba, perfumeries, colmados, cellers, restaurants, bars, pizzeries, kebabs…. Cada entrevista és un món, però és precisament d’aquest caleidoscopi d’històries i vivències el que configura la realitat del comerç i la restauració del municipi.

Després d’uns quants dies passejant pel Prat ens endinsem en la fase d’anàlisi. Tenim molta informació. Ara es tracta de donar-li forma i construir propostes útils per ajudar a l’ajuntament a identificar els nous reptes de futur i definir eixos estratègics que ajudin a dinamitzar l’economia urbana del comerç i restauració.

Com ens influeixen els informatius de TV?

Des del mes de juliol estem col.laborant amb el Departament de comunicació de la Universitat Pompeu Fabra amb la organització de grups de discussió pel projecte ARACC (Análisis de los Relatos Audiovisuales sobre Civilizaciones y Culturas).

L’objectiu dels grups és conèixer la interpretació que fan els espectadors de les notícies representades als informatius de TV de diverses civilitzacions i cultures. Per a esbrinar-ho, hem estat realitzant grups de discussió durant els mesos de juny i juliol a Barcelona, Madrid i Sevilla, amb persones de diferents grups d’edat.

En total hem realitzat vuit grups, amb els següents objectius:

  • Analitzar la imatge dels participants sobre la propia cultura i la resta de cultures
  • Analizar com s’articula el discurs de construcció de la imatge de l’altre
  • Analitzar la interpretació dels ciutadans a una mostra pre-seleccionada de noticies audiovisuals
  • Analitzar la percepció dels ciutadans sobre la influència dels informatius en la concepció de les civilitzacions i les cultures

A la web del projecte ARACC s’ofereix informació sobre la evolució de la investigació, que aplega diverses accions que van més enllà de la realització dels grups de discussió.